To warzywo z patelni pasuje do wielu obiadów. Jest zdrowe, przyrządzam je w 10 minut
Niewątpliwie najwartościowszym dodatkiem do obiadu jest surówka. Surowe warzywa zawierają bowiem najwięcej witamin. Jednak niektóre o wiele lepiej smakują, gdy podda się je obróbce termicznej. Tak właśnie jest z tymi zdrowymi liśćmi, które po podsmażeniu na patelni robią się delikatne i aromatyczne.
Wartość odżywcza jarmużu
Warzywo do obiadu, które przyrządzam na patelni to jarmuż. Odznacza się mocno pofałdowanymi liśćmi o ciemnozielonym kolorze. Jest niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Przede wszystkim zawiera dużo beta-karotenu, który w organizmie przekształcany jest w witaminę A. Poza tym stanowi doskonałe źródło witaminy C, K, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Warzywo to jest też bogate w błonnik i sole mineralne, a w szczególności w wapń, magnez, potas i żelazo.
Dzięki takiemu składowi jarmuż działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność i kości, dobrze wpływa na wzrok. Zawarte w nim składniki wykazują także silne właściwości przeciwutleniające.
Jak przygotować jarmuż na patelni?
Jarmuż można jeść surowy, jednak dla mnie jest zbyt sztywny i twardy. O wiele bardziej smakuje mi po przyrządzeniu na patelni. A robi się go bardzo prosto. Porwane na kawałki listki należy podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Po 4-5 minutach smażenia, trzeba je doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką. Ja na koniec posypuję tę jarzynkę sezamem, dzięki czemu robi się jeszcze bardziej apetyczna i zdrowa.
Przepis: Jarmuż z patelni
Szybka i zdrowa jarzynka do obiadu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- ok. 300-400 g jarmużu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sok z cytryny
- ostra mielona papryka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka sezamu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jarmużuJarmuż dokładnie opłucz, osusz. Oderwij liście od twardych łodyg. Listki porwij na mniejsze kawałki.
- SmażenieNa patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim posiekaną cebulę, dodaj czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj jarmuż i mieszając, smaż go kilka minut, aż straci jędrność.
- DoprawianieJarmuż dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką. Posyp go sezamem, podawaj na ciepło.
Smażony jarmuż – kilka wskazówek
Oto kilka wskazówek, które przydadzą się przy przyrządzaniu i serwowaniu jarmużu z patelni.
- Jarmużu nie należy smażyć zbyt długo, a tylko tyle, by zmiękł, lecz pozostał jędrny i zielony. Zbyt długie smażenie nadaje mu gorzkawego smaku.
- By jarmuż po przyrządzeniu na patelni był miękki i delikatny, warto podlać go odrobiną wody lub bulionu i dusić chwilę pod przykryciem.
- Aby otrzymać bardziej chrupiący jarmuż, należy smażyć go na większym ogniu bez przykrycia.